New Asda Supermarket Diverts 95 Percent of Waste, Cuts CO2 Emissions in Half

New Asda Supermarket Diverts 95 Percent of Waste, Cuts CO2 Emissions in Half

A new Asda supermarket in a Liverpool suburb that diverts 95 percent of its operational waste and slashes greenhouse gas emissions by 50 percent has been awarded an "excellent" green rating from the British Research Establishment Environmental Assessment Methodology.

BREEAM is the gold standard for green building in the United Kingdom and awards ratings on a five-tier scale: pass, good, very good, excellent and outstanding.
Daylighting in the new store. Courtesy of Asda
The £27 million, 6,500-square-meter store (about USD$ 44.3 million and almost 70,000 square feet) was designed as a model for green building by Asda Stores. The second-largest grocery chain in the U.K. (Tesco is the leader) is a subsidiary of Wal-Mart Stores Inc. and bills itself as "Britain's Lowest Priced Supermarket."

Asda's environmental goals include sending zero waste to landfill by 2010 and reducing energy consumption by 20 percent by 2012.
Energy efficient cold cases. Courtesy of Asda
At the new store in Bootle, Merseyside, which is about four miles north of Liverpool, waste diversion involves sorting all the operational rubbish produced on site -- food waste, dry-recyclables and non-recyclable material -- and sending it to a nearby recycling center.

With refrigeration accounting for a major portion of energy consumption, the supermarket focused on making cold storage units more efficient. The units feature self-closing mechanisms, strip curtains for cold storage doors, compressor controls and low-energy lighting in cold storage rooms. Waste heat recovery is in place for at least 80 percent of the store's refrigeration units. The store is also designed to take advantage of daylighting to further reduce energy consumption.

Inside the store, water use is managed by dual flush toilets, aerated taps, passive infra-red sensor urinals and low-flow showers. Outside, there is a green roof planted with sedum and landscaping that emphasizes native plants and trees.

The new store has a timber frame, and reclaimed bricks from the Liverpool Docks were used in construction.

Images courtesy of Asda, BREEAM.